Hester foretrekker å gå bort til mennesker med en vennlig kroppsholdning

Hester foretrekker å gå bort til mennesker med en vennlig kroppsholdning

Kort sagt:

Hvis hester får velge mellom å gå bort til en person som har en litt truende kroppsholdning og en som har en vennlig kroppsholdning, velger de den sistnevnte personen.


Det er viktig for hester å kunne lese andre hesters kroppsspråk, og det vet vi at de er flinke til. Men om de også leser menneskers kroppsspråk, er det forsket lite på.

Forskere i England ville derfor undersøke om hester skiller mellom en person med en dominant kroppsholdning og en person med en underordnet kroppsholdning.

En dominant kroppsholdning kjennetegnes ved at man blåser seg litt opp og virker veldig selvsikker. Som om man med kroppen sin sier : «Her er det jeg som bestemmer». Det er kanskje en litt truende kroppsholdning.  Mens en underordnet kroppsholdning kjennetegnes av det motsatte, man gjør seg selv litt mindre og virker ikke veldig selvsikker. Man sier med kroppen sin: «Jeg er ikke ute etter bråk med noen». Det er en mer vennlig kroppsholdning.

Metodene

30 hester deltok i studien. De var 11 vallaker og 8 hopper.

Først foregikk det som ble kalt oppvarmingsfasen. Det vil si at to damer sto og så på hverandre mens hadde armene samlet, slik man ser i bilde a) under. Når hesten gikk bort til damene, fikk den en gulrot av en annen person. Med andre ord så lærte hestene at det var lurt å gå bort til begge personene.

Etter dette var det på tide med selve testfasen. I denne fasen sto de samme personene fra hverandre og de hadde to forskjellige kroppsholdninger: en dominant og en underordnet. Slik man ser i bilde b). Begge damene så mot hesten, men ikke direkte på hesten. Den nedre delen av ansiktene deres var dekket med et skjerf, og de sa ingenting.

 

(Foto: Domestic horses (Equus caballus) prefer to approach humans displaying a submissive body posture rather than a dominant body posture)

 

Så var det klart for det store spørsmålet: Ville hestene foretrekke en av disse personene?

Alle hestene gikk gjennom fire slike runder med oppvarmingsfase og testfase. Og til sammen 10 damer deltok i studien. Alle damene var kledd likt og alle spilte begge rollene, slik at forskerne kunne utelukke at det var en preferanse for en bestemt person om var årsaken til at hestene valgte slik de gjorde.

 

Resultatene

Resultatene viste tydelig at hestene foretrakk å gå bort til personen som hadde en underordnet kroppsstilling. Altså slik damen i bildet b) har.

I den vitenskapelige artikkelen skriver forskerne at ville vært interessant å utføre et forsøk der en tredje person er med, en person som har en nøytral kroppsposisjon, for å se hva hestene velger da.

Forskerne påpeker at resultater som dette, har betydning for hvordan vi oppfører oss når vi er sammen med hester.

 

Kilder:

Domestic horses (Equus caballus) prefer to approach humans displaying a submissive body posture rather than a dominant body posture. (den vitenskapelige artikkelen).

(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 30.10.2017)