En stresset ape kan vise det til andre ved å klø seg

En stresset ape kan vise det til andre ved å klø seg

Rhesusape. (Foto: Jamie Whitehouse (den ene forskeren))

Kort sagt:

Når en rhesusape er stresset og klør seg, er det mindre sjanse for at den havner i bråk med andre aper.


Stress gjør at vi klør oss

Det er mange primater, inkludert mennesket, som klør seg når de er stresset.

Stress er de fysiologiske prosessene som skjer i kroppen når den er i en situasjon der den må mestre en mental eller fysisk utfordring. Et eksempel på en mental utfordring kan være at dyret føler seg truet av et annet dyr.

Lenge har man trodd at kløingen bare er et fysisk symptom på stress, men det er forskning som tyder på at dette også har en sosial funksjon. Det vil si at det kan hende at et dyr som er stresset, viser det til andre ved å klø seg, at andre oppfatter at dyret er stresset.

Forskere ville undersøke dette nærmere blant rhesusaper (vitenskapelig navn: Macaca mulatta).

Metodene

Forskerne observerte 45 ville rhesusaper som levde fritt på øya Cayo Santiago, en del av Puerto Rico. De observerte atferden til disse apene i en periode på åtte måneder.

Resultatene

Forskerne fant at det var større sannsynlighet for at apene klødde seg i situasjoner der de kan ha følt stresset. For eksempel så de at mange aper klødde seg hvis de var sammen med aper de ikke kjente så godt. I tillegg så forskerne at kløingen gjorde at det ble mindre aggresjon bant apene, både blant de som kjente hverandre godt og de som ikke kjente hverandre så godt. Det vil si at hvis en ape som så ut til å være ute etter bråk, gikk bort til en annen ape, var det mye mindre sjanse for slåssing hvis den andre apen klødde seg.

Forskerne mener at dette er et tegn på at kløingen har en sosial funksjon, og ikke bare er et fysisk symptom.

 

Kilder: 

https://www.nature.com/articles/s41598-017-10754-8

https://snl.no/stress


(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 11.09.2017)