Hunder kan lukte frykt og glede

Hunder kan lukte frykt og glede

Kort sagt:

Ved hjelp av svette fra armhulene til noen menn har forskere funnet ut at hunder kan lukte om mennesker er glade eller redde.


Det er mye forskning som viser at hunder forstår hva vi mennesker føler ved å se på ansiktsuttrykk og kroppsspråk, og ved å høre på stemmene våre.

Les her: Hunder gjenkjenner følelser hos mennesker

Men kan de også lukte hva vi føler?

Dette har nylig blitt undersøkt av forskere i Italia.

Metodene

Først samlet forskerne luktprøver fra en rekke menn. Mennene ble delt i to grupper, der den ene gruppen så en film som var laget for å skape frykt, mens den andre gruppen fikk se en film som fikk dem til å føle glede. Begge filmene varte i 25 minutter. Deretter ble det samlet inn svette fra armhulene deres, som ble forseglet og nedfrosset. (Svette fra fire menn ble samlet i samme prøve).

Selve forsøket foregikk ved at en hund og eier ble plassert i et lite rom med fremmed person (som ikke hadde donert svette). Både eieren og den fremmede satt på hver sin stol og leste et blad, hunden kunne bevege seg fritt i rommet. Mens dette foregikk, kom lukten av enten frykt eller glede ut av en luktdispenser. Det ble også testet en kontroll, altså der det samme foregikk, men det kom ingen lukt ut av dispenseren.

Alle hundene var utstyrt med en hjertefrekvensmåler. I tillegg ble hundenes atferd observert.

Til sammen 40 labradorer og golden retrievere, 17 hanner og 23 tisper, ble testet.

Resultatene

Resultatene viste at luktene av frykt og glede påvirket hundenes hjertefrekvens og atferd.

Lukten av frykt gjorde at hundene viste tegn til frykt: De fikk betydelig høyere hjertefrekvens enn hundene som var utsatt for lukten av glede eller ingen lukt. Dessuten viste de flere atferdsmessige tegn på stress og tok mer kontakt med sine eiere.

Lukten av glede gjorde derimot at hundene tok mer kontakt med den fremmede enn når de ble utsatt for lukten av frykt eller ingen lukt, og de viste ingen tegn til stress eller økt hjertefrekvens.

Det er et poeng å merke seg at ingen av hundene viste aggresjon mot verken eieren, den fremmede eller duftdispenseren når de reagerte på lukten av frykt. Ifølge tidsskriftet PsychologyToday sier den ene forskeren i et intervju at denne studien derfor ikke støtter ideen om at mennesker som er redde for hunder, er mer utsatt for angrep fordi hundene lukter at de er redde. Det så mer ut som der bare ble litt redde selv.

 

Kilde:

Interspecies transmission of emotional information via chemosignals: from humans to dogs (Canis lupus familiaris)

 

(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 01.11.2017. Foto: CC0, via Pixabay))