Forskere har regnet ut hvor mye verdens edderkopper spiser

Forskere har regnet ut hvor mye verdens edderkopper spiser

Edderkoppnett. (Foto: skeeze, CC0, via Pixabay)

Kort sagt:

Forskere har regnet seg fram til at verdens edderkopper spiser totalt 400–800 millioner tonn insekter og spretthaler årlig.

 

Edderkopper har stor appetitt

 

Mange har et anstrengt forhold til edderkopper. Noen har til og med araknofobi, dvs. angst for edderkopper. Men samtidig er de fleste edderkopper helt ufarlige, deriblant alle edderkoppene som lever i norsk natur.

Eller … det er ikke helt korrekt å si. For er du et insekt, er saken en helt annen. Edderkopper spiser nemlig insekter med stor appetitt.

Nå har forskere regnet ut omtrent hvor stor appetitt de har. Nærmere bestemt har de estimert hvor mye verdens edderkopper spiser totalt hvert år.

 

25 millioner tonn edderkopper

 

Først regnet forskerne ut omtrent hvor mange edderkopper som finnes i verden. Det gjorde de ved å bruke informasjon fra 65 tidligere undersøkelser. Forskerne kom da fram til at det er ca. 25 millioner tonn edderkopper rundt om i verden.

Videre undersøkelser og beregninger viste så hvor mye alle disse edderkoppene spiser hvert år: 400–800 millioner tonn byttedyr.  Mer enn 90 prosent av disse er insekter og spretthaler, resten er andre virvelløse dyr.

 

Spretthale. (Foto: NTNU Vitenskapsmuseet, CC BY 2.0, via Flickr)

 

 

For å overføre dette til mennesker, så er det regnet ut at vi spiser ca. 400 millioner tonn kjøtt og fisk årlig. Mens verdens sjøfugler spiser om lag 70 millioner tonn fisk og annen sjømat.

 

Viktige rovdyr OG byttedyr

 

Forskerne påpeker at dette viser at edderkopper spiller en viktig rolle i naturen, fordi de spiser enorme mengder insekter som ellers ville kunne spredd sykdommer og gjort annen skade.

Dessuten er de betydningsfulle byttedyr selv. Blant annet utgjør de en viktig del av dietten til anslagsvis 3000–5000 fuglearter.

 

Ja, så kjenner du noen som ikke liker edderkopper, kan du jo fortelle hvor verdifulle de er på denne planeten. Så kanskje begynner de å like dem litt bedre.

 

 

Kilder: 

 

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00114-017-1440-1

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170314111251.htm

 


 

 

(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 16.03.2017)