16 okt Hesten og mennesket har mange av de samme ansiktsbevegelsene
Kort sagt:
I 2015 utga britiske forskere en oversikt over hestens ansiktsbevegelser. Mange av disse er like våre ansiktsbevegelser.
Vi mennesker endrer ansiktsuttrykk etter hva vi føler, som følge av større eller mindre bevegelser i ansiktets muskler. Et smil er et klart eksempel på et resultat av slike ansiktsbevegelser; når vi smiler, strekker vi leppene bakover, slik at tennene synes.
Veldig mange andre dyr har slike ansiktsbevegelser, deriblant hesten. Hesten har dessuten mange av de samme ansiktsbevegelsene som vi har. Forskere ved University of Sussex i England oppdaget dette i en studie som ble publisert i 2015.
Metodene
Først dissekerte forskerne et hesthode og identifiserte muskulaturen som brukes til å bevege forskjellige deler i ansiktet, slik som lepper og øyne.
Deretter analyserte de 15 timer med filmopptak av 86 hester av begge kjønn, hester fra en rekke raser, og som varierer i alder fra fire uker til 27 år, for å finne ansiktsbevegelser som gikk igjen i visse situasjoner.
Til slutt katalogiserte de bevegelsene i et verktøy som kalles EquiFACS (Equine Facial Handling Coding System). Og det var gjennom dette de kunne sammenligne de med menneskers ansiktsbevegelser, fordi dette verktøyet i utgangspunktet ble utviklet nettopp for mennesker. (Det ble utviklet blant annet slik at leger kan analysere ansiktet hos pasienter som ikke kan uttrykke seg muntlig, og på den måten finne ut om de har smerter).
Resultatene
Resultatene ga forskerne til sammen 17 forskjellige ansiktsbevegelser hos hestene, og det viste seg at mange av disse lignet våre egne.
Blant annet:
- løfte på den indre delen av øyebrynene ved frykt eller bekymring (slik du ser på hovedbildet)
- trekke tilbake leppene slik at tennene vises, akkurat som et smil, ved hilsing og underkastelse
- gjøre øynene større ved farer
Alle disse ansiktsbevegelsene ser vi hos mennesker også.
I videoen under kan du se disse bevegelsene i den samme rekkefølgen som de er listet opp. På slutten av videoen ser du også at hesten viser den hvite delen av øyet sitt. Det er også et tegn på frykt.
Forskerne påpeker at disse funnene kan gjøre det enklere for oss å kommuniser med hester, og forstå hvordan de har det, også for de som ikke har erfaring med hester, fordi de kan lære seg disse uttrykkene.
Kilder:
EquiFACS: The Equine Facial Action Coding System (forskningsartikkelen)
(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 16.10.2017. Hovedfoto: EquiFACS: The Equine Facial Action Coding System)