Hvordan honningbier holder seg rene

Hvordan honningbier holder seg rene

Honningbie med tydelig pollenkurv på bakbenet. (Foto: Muhammad Mahdi Karim (eget verk), GFDL 1.2, via Wikimedia Commons)

Kort sagt:

Forskere har funnet ut at avstanden mellom hårene på honningbiene gjør at biene er så gode på å holde seg rene.


Honningbier er mestere på å holde seg rene

Honningbier dekker seg selv med millioner av pollenkorn, som de bringer tilbake til bikuben. Pollenet samler de sammen i pollenkurver, som de har på bakbena. Og de bruker forbena for å gre pollenkornene bort fra kroppen og over på pollenkurvene.

Men skal de kunne greie å fly effektivt, må de sørge for at kroppen holder seg helt fri fra pollen, deriblant må øynene være rene. Hadde det akkumulert pollenkorn, ville de straks fått problemer når de flyr. Så hvordan holder de seg egentlig rene? Det ville en gruppe forskere ved Georgia Institute of Technology i Atlanta i USA finne ut av.

Svaret ligger i avstanden mellom hårene

De brukte et spesielt kamera, slik at de kunne studere hårene til biene veldig nøye.

Da fant de ut at de bruker omkring to minutter på å gjøre seg helt rene, og i løpet av denne tiden får de av seg så mye som 15 000 pollenkorn. De fant også ut at avstanden mellom hårene på øynene er slik at pollenkornene ikke fester seg så langt ned, men kan enkelt nås av hårene på forbena. I tillegg fant de ut at hårene på forbena er vinklet slik at pollenkornene de børster bort fra øynene, ikke fester seg på forbena.

Denne type kunnskap er ikke bare artig, men det kan brukes når forskerne skal utvikle teknologi for å holde veldig små ting rene, slik som elektroniske duppeditter.

Her er en video fra The New York Times:

 

 

Kilder:

http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-3190/aa5c6e

https://www.nytimes.com/2017/05/15/science/honeybees-grooming-video.html

 

 

(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 27.08.2017)