Humler kan lære å spille golf (i alle fall nesten)

Humler kan lære å spille golf (i alle fall nesten)

Humle. (Foto: CC0, via Pixabay)

 

Kort sagt:

Humler kan lære å putte en ball i et hull, nesten som når mennesker spiller golf. Ikke nok med det, humlene kan også lære dette av hverandre, og de kan videreutvikle teknikken etter de har lært den.

 

Vi vet at humler kan løse oppgaver

Vi vet gjennom forskning som har blitt utført tidligere, at humler har avanserte evner.

Blant annet har forsøk vist at de kan lære å trekke i en snor som fører til en sukkerholdig belønning.

Se selv i denne videoen:

 

Selv om det er imponerende at de kan løse en slik oppgave, fordi humler ikke trekker i snorer i naturen, så må de noen ganger trekke til side eller rive i stykker blader o.l. for å komme fram til nektaren i blomster. M.a.o. er ikke dette å dra i en snor så veldig ulikt deres naturlige spiseatferd.

Et forskerteam bestemte seg for å undersøke om humlene klarte å få tak i en sukkerholdig belønning i en situasjon der objektet ikke var direkte koblet til belønningen, slik snoren var.

 

Humler kan lære å putte en ball i et hull

 

For å finne ut av dette lagde forskerne en liten plattform med et lite hull i midten. Hvis humlene dyttet en liten gul ball nedi hullet, ble de belønnet med sukkervann.

(Se video lenger ned).

Det aller første forskerne ville vite var om humlene i det hele tatt greide denne oppgaven.

Ganske riktig, humlene klarte det. Altså dyttet de ballen suksessfullt nedi hullet i midten av plattformen, og de fikk sukkervann som belønning.

 

Humler kan lære dette av hverandre

 

Så fikk forskerne hjelp av en gruppe andre humler, som ikke hadde lært seg dette trikset, og delte disse humlene i tre grupper.

1) En gruppe observert tidligere trente humler som løste oppgaven.

2) En annen gruppe ble vist at ballen beveget seg i mål av seg selv, styrt av en skjult magnet.

3) En tredje gruppe ble vist av en humlemodell, styrt av en forsker.

Resultatet av dette eksperimentet var at den første gruppen, de som hadde sett andre humler gjøre det, løste oppgaven raskest og mest effektivt enn den to andre gruppene.

 

Humlene kan forbedre teknikken

 

Det viste seg også, til forskernes overraskelse, at humlene fant raskt ut bedre måter å flytte ballen på.

Humlene hadde nemlig i utgangspunktet lært å dytte ballen foran seg. Men humlene lærte seg raskt at det var mer effektivt å heller dra ballen etter seg baklengs.

Ikke nok med det. Humlene hadde også i utgangspunktet lært å alltid gå løs på den ballen som lå lengst bort fra målet, fordi de andre ballene var limt fast.

Men i et annet forsøk, da ballene ikke var limt fast, gikk humlene løs på ballen som var nærmest målet, selv om de altså hadde lært seg å gå løs på den som var lengst bort.

Igjen forbedret de teknikken da det ble mulig.

 

Humler forsto sammenhengen

 

Gjennom alle den nevnte testene var det gule baller som ble brukt.

Men forskerne ville teste om humlene virkelig hadde oppfattet sammenhengen mellom det å «putte en ball i hullet» og belønningen, at det første førte til det siste, og ikke bare sammenhengen mellom «putte gul ball i hullet» og belønningen. De byttet  derfor ut en av de gule ballene med en sort ball, som de la nærmest hullet.

Hvis humlene nå ikke forsto sammenhengen, da ville de ha gått løs på en av de gule ballene. Men det gjorde de ikke! Det var fremdeles den nærmeste ballen de gikk for, selv om den var sort.

Forskerne påpeker at disse forsøkene viser at selv om et dyr har liten hjerne, så kan det skjer mange kompliserte prosesser i den.

Her er en video fra forsøkene:

 

 

 

Kilder: 

http://www.sciencemag.org/news/2016/10/hints-tool-use-culture-seen-bumble-bees

http://www.sciencemag.org/news/2017/02/bumble-bees-are-surprisingly-innovative

https://www.newscientist.com/article/2122383-bees-learn-to-play-golf-and-show-off-how-clever-they-really-are/


(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 27.02.2017)