Humler viser tegn til glede

Humler viser tegn til glede

Kort sagt:

Mennesker som er glade, ser ofte lysere på livet enn mennesker som ikke er glade. Forskere har funnet ut at humler som er høye på sukker, oppfører seg tilsvarende.


Glede er vanskelig å måle

Kan en humle føle seg glad? Det er selvsagt ikke enkelt å svare sikkert på når det gjelder noen dyr, blant annet fordi vi ikke kan spørre dem, slik vi kan med hverandre. Men med følelser skjer det også endringer atferd. Vi vet f.eks. at vi mennesker oppfører oss mer optimistiske når vi er glade, vi ser lysere på livet. Ved å se på dyrenes atferd, kan derfor forskere få en indikasjon på om de føler glede.

Det er akkurat hva en gruppe forskere gjorde i 2016, da de ville se om humler kan føle glede.

Metodene

Forskerne fikk hjelp av 24 humler, som de først trente opp til å finne beholdere med sukkervann: Humlene lærte seg at bak de blå beholderne var det fristende sukkervann, mens bak de grønne var det bare rent vann.

Etter at humlene hadde skjønt dette, altså at blå betyr sukkervann og grønn betyr vanlig vann, ga forskerne halvparten av humlene en liten slurk med vann med veldig mye sukker, slik at humlene fikk et lite sukkerkikk.

Hva ville nå skje hvis de ble presentert en beholder som verken var grønn eller blå, men midt i mellom?

Resultatene

Resultatene viste at humlene som hadde fått sukkekikk, sjekket den mystiske beholderen mye oftere og raskere enn humlene som ikke hadde fått det. Og det var ikke bare at disse humlene var mer aktive fordi de hadde mer energi enn de andre humlene. Alle humlene var nemlig like raske til å besøke en beholder som de visste inneholdt sukkervann, altså den blå, og de var like trege til å besøke en beholder med rent vann, altså den grønne.

Til slutt ga forskerne biene et stoff som hindret dopamin å virke. Dopamin er en nevrotransmitter som spiller en stor rolle i hjernene til oss mennesker når vi føler glede. Resultatet av dette var at humlene som fikk dette stoffet, sluttet å være så optimistiske. Et tegn på at dopamin spiller en stor rolle også for humler.

Forskerne påpeker at selv om disse resultatene ikke viser at humler faktisk føler glede, så viser de i alle fall at det ikke kan utelukkes at de gjør det.

Her er en video fra forskerne:

 

Kilder: 

http://science.sciencemag.org/content/353/6307/1529 (forskningsartikkelen, sammendrag)

https://www.newscientist.com/article/2107546-dont-worry-bee-happy-bees-found-to-have-emotions-and-moods/

 

(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 20.08.2017. Foto: CC0, via Pixabay)