Hunder ser deg kanskje bedre enn du tror

Hunder ser deg kanskje bedre enn du tror

Kort sagt:

Synet kan være viktigere enn luktesans og hørsel når hunder oppdager et menneske.


Hunders evne til å kommunisere med oss mennesker må kunne sies å være ganske unik. Men hvilke av hundens sanser er viktigst i denne kommunikasjonen? Synssansen? Hørselen? Luktesansen?

Får å bli litt klokere på dette observerte nylig japanske forskere hvilke av disse sansene som er viktigst for at en hund i det hele tatt skal kunne oppdage tilstedeværelsen av et menneske.

Metodene

De fikk hjelp av elleve hunder, og de utførte flere kontrollerte forsøk. Forsøkene foregikk i et stort rom med en liten bås i den ene enden. En person som hunden kjente, satt i båsen.

Båsen var utformet slik at forskerne kunne kontrollere hvilke stimuli hunden mottok fra personen:

1) kun lyder 2) kun synsinntrykk 3) kun lukter. Dessuten utførte de tester med 4) alle stimuliene 5) ingen av stimuliene.

Under hvert forsøk ble hunden sluppet inn i rommet på den motsatte enden av der båsen var. Forskerne observerte så hvor lang tid hundene brukte på å oppdage mennesket med de forskjellige stimuliene. Hvis hunden ikke merket personen innen to minutter, ble prøven avsluttet.

Resultatene – syn var en vinner

Ikke overraskende gikk det raskest for hunden å oppdage personen når alle stimuliene ble presentert, og langsomst når ingen ble det (henholdsvis 4 og 5).

Men det som kanskje er mer uventet, er at det var synsinntrykk som gjorde at hundene oppdaget mennesket raskest, ikke verken lukter eller lyder.

Som Stanley Coren, en kjent skribent i den internasjonale hundeverden påpeker i en artikkel i Psychology Today, har disse funnene praktisk verdi. Han mener de støtter andre funn som viser at vi kanskje i større grad bør bruke håndbevegelser o.l. når vi kommuniserer med hundene våre, ikke bare stemmen.

 

Kilder: 

http://file.scirp.org/Html/5-1400541_77555.htm (den vitenskapelige artikkelen)

https://www.psychologytoday.com/blog/canine-corner/201708/what-makes-dog-notice-person

 

(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 28.08.2017. Foto: CC0, viaPixabay)

 

Saken ble publisert første gang på hunomhund.no 10.08.2017