Hvorfor er pandaen sort og hvit?

Hvorfor er pandaen sort og hvit?

(Illustrasjon: Ricky Patel, modifisert av EMG)

Kort sagt:

Pandabjørnens sorte og hvite pels på kroppen gjør at den ikke synes så godt av rovdyr, mens fargene i ansiktet er en del av kommunikasjonen mellom pandaene.

 

Pandabjørnen lever i Kina

 

Pandabjørnen lever i ca. 2000­–3000 moh. i svært i spredte områder i Kina, hovedsakelig i Sichuan-provinsen. De lever de alene, men hunnene lever sammen med ungene sine til de store nok. Dietten består nesten utelukkende av bambus, så de flytter på seg mellom forskjellige områder gjennom året, for å få tak i nok mat. De voksne veier rundt 100 kilo, men trass i den store størrelsen, er det flere rovdyr som er ute etter å spise dem, deriblant leoparder.

Pandaens utseende er veldig spesielt. Den kritthvite pelsen med sorte ører, sort pels rundt øynene, sorte ben.

Forskere har foreslått en rekke grunner til hvorfor de ser slik ut, og en av dem er at fargene kan fungere som en kamuflasje. Det vil si et fargene gjør at de ikke synes så godt av rovdyr som vil spise dem, slik som leoparder. En gruppe forskere i California i USA ville undersøke saken nærmere.

 

Metodene

 

En måte å finne ut av slike spørsmål på er å sammenligne arter som ligner. Se om det er noen likheter mellom dem som kan svare på hvorfor de alle ser sånn ut. Men fordi pandaen har et så unikt utseende, kunne ikke forskerne gjøre det på denne måten.

Istedenfor å se på dyret i sin helhet, bestemte de seg for å se på pandaens deler hver for seg. De så på 195 forskjellige mørke og lyse dyr, derav 39 dyr fra bjørnefamilien. Forskerne analyserte pelsfarge og fargene på omgivelsene de befant seg. De så på til sammen tusenvis av bilder.

 

Resultatene

 

Analysene viste pandaens farger på kroppen trolig fungerer som en kamuflasje, slik mange hittil har trodd: Det hvite kamuflerer der det er snø, mens det mørke kamuflerer der det er skygge, dvs. i skogen.

Forskerne mener at denne fargekombinasjonen har utviklet seg som et slags kompromiss, fordi pandaene er aktive hele året i begge typer habitater. Dette igjen har en sammenheng med dietten deres. Fordi den er så fattig på næring, kan de ikke spise seg feite på høsten å og gå i hi, slik som f.eks. brunbjørnen gjør. De må isteden lete etter mat hele året, både i tropiske skoger og på snødekte fjell.

 

Ansiktet er en annen historie

 

Tegninger på hodet er en annen sak: Forskerne tror disse fungerer som en form for kommunikasjon. De mener at de sorte ørene kan virke skremmende på andre dyr, at de fungerer som en advarsel, et tegn på at dyret er modig og vil forsvare seg: «Ikke kødd med meg».

Så var det den mørke pelsen rundt øynene. Hva for en tilpasning er dette? En hypotese har vært at det beskytter øynene mot sterk sol, fordi det sorte absorberer lys. Men gjennom analysene sine så ikke forskerne noe sammenheng her. De tror heller de gjør at pandaene gjenkjenner hverandre. De varierer nemlig veldig i både størrelse og form fra panda til panda, så det blir deres kjennemerke. Dette er allikevel fremdeles usikkert, og forskerne mener de muligens kan ha samme funksjon som ørene.

I denne artikkelen er det mange bilder som viser hvor godt kamuflert pandaen er i skogen: http://www.pdxwildlife.com/why-are-pandas-black-and-white/

 

 

Pandabjørn som spiser bambus. (Foto: CCo, via Pixabay)

 

Kilder: 

https://academic.oup.com/beheco/article/doi/10.1093/beheco/arx008/3058530/Why-is-the-giant-panda-black-and-white

http://www.sciencemag.org/news/2017/03/how-pandas-got-their-patches

 


 

 

(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 25.03.2017)