Kakaduer kan lage egne redskaper

Kakaduer kan lage egne redskaper

Kakadue. (Foto: Lee from Washington State, USA, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons)

Kort sagt:

Kakaduer kan både lage og bruke egne redskaper ut av en trebit, en kvist og en pappbit.


Papegøyefugler, slik som kakaduer, er kjent for å være både oppfinnsomme, gode problemløsere og sosiale. For noen år siden lærte kakaduen Figaro, helt av seg selv og ganske tilfeldig, å lage et redskap av en bit bambus for å lirke frem en godbit. Det gjorde at forskerne ville undersøke om Figaro kunne lære opp tre andre kakaduer til å gjøre det samme – og jammen gjorde den det. Men forskerne ga seg ikke der! I et forsøk utført i fjor ville de undersøke om de samme fire fuglene kunne lage redskaper av noe annet enn bambus. 

Metodene

Kakaduene fikk presentert en boks med en godbit i. Godbiten var plassert slik at fuglene ikke fikk tak i den med mindre de brukte et redskap, et redskap de måtte lage selv. De fikk en bit med bivoks, en bit med treverk, en bit med papp og en kvist.  

Ville de greie å lage redskaper ut av disse fire materialene?

 

Bildet viser de fire materialene. Wax = bivoks. Wood = treverk. Cardboard = papp. Twig=kvist. Boksen til høyre viser boksen som godbiten var plassert i. Tool opening = åpningen som fuglene kunne putte er redskap inn i. Food exit = åpningen der godbiten kom ut. (Foto: Forskningsartikkelen, DOI: 10.1098/rsbl.2016.0689)

Resultatene

Resultatene viste at alle greide å lage et effektivt redskap av kvisten, tre av dem klarte å lage redskap ut av trebiten, og to av klarte pappen. Ingen av dem klarte å lage redskap ut av bivoksen, men det er heller ikke så rart, for den bare klistret seg til fuglenes nebb.

Her er en video, lagd av The New York Times, som viser papegøyene i aksjon:

 

 

 

Kilde: 

http://rsbl.royalsocietypublishing.org/content/12/11/20160689 (forskningsartikkelen)

 

(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 24.08.2017)