Noen maur samler frø – venter til de spirer

Noen maur samler frø – venter til de spirer

Florida harvester ant. (Foto: Bob Peterson from North Palm Beach, Florida, Planet Earth!, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons)

Kort sagt:

En amerikansk maurart samler inn frø som er så store at maurene ikke greier å bite hull i skallet. I stedet venter de til frøene spirer, deretter spiser de dem.

 

Samler og lagrer frø

 

Den amerikanske maurarten Florida harvester ant (Pogonomyrmex badius) er kjent for å frakte store mengder frø til tua og lagre dem i underjordiske kamre for senere bruk.

Kamrene ligger vanligvis et sted mellom 40 cm og 100 cm under bakken, de kan inneholde mer enn 300 000 frø av forskjellige størrelser, som til sammen veier over en halv kilo.

Hittil har forskerne antatt at maurene får i seg frøene ved at de ganske enkelt biter dem i stykker med de sterke kjevene sine.

Men gjør de virkelig det? Også de store med veldig hardt skall?

Både i naturlig habitat og på labben

 

Et forskerteam ville til bunns i dette, bokstavelig talt. De ville undersøke hva som egentlig skjedde med frøene i de underjordiske matkamrene.

Forskerne brukte en kombinasjon av kontrollerte laboratorieforsøk og feltarbeid i maurenes naturlige habitat, der de studerte til sammen 200 maurtuer.

Greier ikke tygge i stykker de største

 

Forskerne fant ut at mange av de små frøene ganske riktig ble tygget i stykker og spist.

Men det som var interessant, er hva som skjedde med de store frøene – maurene greide nemlig ikke å spise dem.

I stedet lagret maurene frøene, ventet til de spiret, slik at skallet åpnet seg selv, og deretter spiste de innholdet.

Forskerne fant ut at disse frøene ble lagret i spesielle kamre. Disse kamrene var fuktigere enn de andre kamrene, og de hadde en viss temperatur. To faktorer som er viktig å ta hensyn til hvis frø skal spire.

Laboratorieforsøk viste også at maurene ga innholdet i de spirende frøene til larvene. Faktisk foretrakk maurene i forsøkene å gi spirende frø framfor andre frø. Det fant forskerne ut ved å tilsette en farge i frøene, som gjorde at også larvene som spiste innholdet, fikk denne fargen.

 

Maurene foretrakk å gi spirende frø framfor andre frø til larvene. De rosa larvene er de som hadde blitt matet med spirende frø. (Foto: Tschinkel WR, Kwapich CL (2016), DOI: 10.1371/journal.pone.0166907)

 

Litt som bønder

 

Lignende atferd kan sees hos andre maurarter. Dvs. atferd der maur oppfører seg litt som bønder, tilrettelegger omgivelsene sine slik at andre organismer vokser, for deretter å nyttiggjøre seg av dem.

Eksempler er maurene som holder bladlus som husdyr, slik at de kan drikke honningdugget deres, og maurene som dyrker fram sopp.

 

Kilder:

https://www.newscientist.com/article/2117953-harvester-ants-farm-by-planting-seeds-to-eat-once-they-germinate/

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0166907

 

 


(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 18.01.2017)