Papegøyer i New Zealand har smittende latter

Papegøyer i New Zealand har smittende latter

To kea-papegøyer leker. (Foto: Raoul Schwing (en av forskerne))

 

Kort sagt:

 

Forskere har funnet ut at en papegøyeart lager en spesiell lyd som gjør at andre papegøyer blir lekne.

 

Smittende latter

 

Har du noensinne hørt noen le, uten at du egentlig vet hvorfor de ler, men så kjenner du allikevel trang til å le selv?

Det er fordi latter er såkalt smittende. Og ofte vil det ikke bare få oss til å le, men det kan få oss i et tullete humør, som gjør at vi får lyst til å leke.

Papegøyearten kea, som lever i New Zealand, er også leken. De jager hverandre og bryter med hverandre, akkurat som når vi lekeslåss.

En gruppe forskere ved i Østerrike ville se om disse papegøyene også har smittende latter, dvs. en lyd som gjør at de andre papegøyene blir lekne.

 

Metodene

 

Forskerne begynte ikke å lure på dette ut av det blå. Det skjedde etter at de hadde hørt gjennom alle de forskjellige lydene som vi vet at denne papegøyen lager. Da la de merke til denne ene lyden, og de syntes at den ofte resulterte i lek mellom papegøyene. Det var derfor de besluttet å forske på saken, for å få et sikrere svar.

For å finne ut av dette, var det viktig for forskerne å bruke opptak av lyden. Slik at de kunne være sikre på at det faktisk var effekt av lyden de observerte, og ikke synet av den andre fuglen.

Forskerne spilte opptak av tre forskjellige lyder:

1. Lyden som de trodde var papegøyenes latter (dvs. lyden de ville teste)

2. En annen type lyd som denne papegøyen lager (dvs. en lyd de kunne sammenligne med)

3. Lyden av en helt annen fugl (også en lyd de kunne sammenligne med)

Det hele foregikk i en fjellside i nasjonalparken Arthur’s Pass i New Zealand.

 

 

Resultatene

 

Resultatene viste at forskerne hadde rett i sin antagelse: Når papegøyene hørte den bestemte lyden, ble de straks lekne.

Var det ikke var andre papegøyer der som de kunne leke med, begynte de i stedet å leke med ting som de fant på bakken, eller de bedrev luftakrobatikk. Fordi fuglene ble lekne uansett om det var andre fugler der eller ikke, mener forskerne det er et tegn på at denne lyden ikke bare er en ren invitasjon til lek, som om de sa «Hei! Kom og lek!», men at lyden virkelig har en smittende effekt.

 

En kea som leker i lufta. (Foto: Raoul Schwing (en av forskerne))

 

Forskerne konkluderer derfor med at resultatene viser at denne bestemte lyden kan sies å være kea-papegøyens latter, og at den har en smittende effekt på andre papegøyer, ved at de andre papegøyene blir lekne.

De skriver i den vitenskapelige artikkelen at dette er første gang noen har oppdaget at en fugl har smittene latter. Tidligere forskning har kun vist at pattedyr har det – nærmere bestemt menneske, sjimpanse og rotter. Men det er selvsagt ikke dermed sagt at det kun er hos disse dyrene det forekommer. Forskerne har bare ikke oppdaget det enda.

I denne videoen kan du høre latteren:

 

 

 

Kilder:

https://www.newscientist.com/article/2125261-parrots-find-laughter-contagious-and-high-five-in-mid-air/

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-03/cp-ftn031317.php


(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 25.03.2017)